Er du også altid lidt på bar bund, når det bliver din tur til at vælge en julesang til den årlige dans om juletræet? Så kan du her hente lidt hjælp til inspiration over de mest populære julesange, der kan synges om træet juleaften. Traditionen stammer tilbage fra 1800-tallet, hvor man begyndte at tænde de første julelys på grantræer, og tage dem ind i stuen. Siden har det været normen i mange danske hjem, at man d. 24. december hvert år danser om juletræet, mens der synges sange, som den afholdte ”Højt fra træets grønne top” fra 1847 beskriver det. Ofte skiftes man til at vælge en sang, men hvad er det nu lige for nogle julesange, man kan vælge, og hvordan er det de lyder? Du kan høre sangene ved at klikke på linket, eller læse om de mest populære julesange her.

Liste over populære danske julesange

Da der er mange julesange, man kan synge, er det nemmere, hvis man har liste over de mest populære sange til jul. Men der er lidt forskellige typer, da nogle er mere religiøse, mens andre handler mest om julefesten som vi kender den. De der er mere rettet mod selve julefesten, som vi kender den, er julesange som:

 

  • ”På loftet sidder nissen”, der er en nyere julesang, der i en sjov tone beskriver kampen mellem nissen og rotterne om julegrøden, som er en tradition at spise op til jul.
  • ”Juletræet med sin pynt” beskriver i detaljer, hvordan træet er pyntet og giver et præg af naturen i stuen, som man gør det til jul.
  • ”Højt fra træets grønne top” som nævnt længere oppe.

De mere seriøse julesange

Andre julesange er straks anderledes. Det er de lidt mere religiøse af slagsen. Det indebærer julesange som:

 

  • ”Dejlig er jorden” af den danske salmedigter B.S. Ingemann. Sangen fortæller, hvordan der er evigt liv i paradis efter døden, og lovpriser den Gud.
  • ”Dejlig er den himmelblå” af den danske salmedigter N.F.S. Grundtvig. Sangen beskriver historien om de vise mænd, der julenat finder besøgte Jesus under en glimtende stjerne, der viste vejen.
  • ”Et barn er født i Bethlehem” af N.F.S. Grundtvig.
  • ”Det kimer nu til julefest” som er N.F.S. Grundtvigs version af Martin Luthers tyske 1500-talssalme.
  • ”Glade jul, dejlige jul” er en dansk udgave af B.S. Ingemann over en tysk julesalme.

Leave a Comment