Er du sikret, hvis du bliver arbejdsløs? Når arbejdslivet kører på skinner, stiller de færreste sig det spørgsmål. Og med god grund. De færreste regner med at blive arbejdsløse eller at skulle skifte arbejde uden at have udsigt til et nyt arbejde. Men hvis arbejdsløsheden rammer, kan akasser blive din vej til et nyt arbejde og er samtidig din garanti for økonomisk stabilitet, mens du er arbejdsløs. Læs mere nedenfor.

Hvilken skal jeg vælge?

At vælge mellem a-kasser kan sammenlignes med at vælge forsikring; det kan være en svær opgave at kategorisere og udråbe den bedste. De fleste a-kasser tilbyder, ligesom forsikringsselskaber, kundefordele herunder eksempelvis forsikringer, kurser eller karriererådgivning. Nogle er endog branchespecifikke, eksempelvis Akademikernes A-kasse, derfor er det vigtigt at undersøge krav, fordele og ulemper ved de enkelte og vælge den, der passer bedst til dine behov. Du kan læse mere om forskellige, og hvad de tilbyder på nettet.

Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse?

Som udgangspunkt bør du melde dig ind i en a-kasse, mens du er i arbejde. For at optjene ret til at få dagpenge skal du som hovedregel have været medlem minimum et år forinden, du bliver arbejdsløs. Derudover kan der stilles krav om, at du sammenlagt skal have arbejdet mere end 52 uger de seneste tre år, at du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og at du skal være aktivt jobsøgende. Opfylder du ikke kravene, vil du blive mødt af en karensperiode, der er en form for ”karantæneperiode”, hvori du ikke kan få dagpenge, fordi du ikke opfylder ovenstående krav. Hertil er det vigtigt at være opmærksom på, at der gælder særlige krav for dimittender. Ofte er kravene mere lempelige, hvis du er studerende eller dimittend.

Leave a Comment