Elcykler er fremtidens grønne transportmiddel til byerne

I en moderne verden med et stigende fokus på bæredygtighed og på at nedsætte de harmfulde drivhusgasser er elcyklen i mange menneskers øjne et vigtigt skridt i kampen om at gøre transporten i bylivet mere miljøvenlig. Den gode gamle cykel har altid været populær herhjemme i Danmark, men i det store udland har det ikke været så populært at tage cyklen. Nu håber man på, at den lille påhængende elmotor vil kunne få storbyfolk verden over til at droppe bilen og i stedet tage ud på en ”motoriseret jernhest” i form af en elcykel.  Vi danskere har altid haft lidt af et ”cyklistsamfund”, og derfor kommer elcyklens store popularitet heller ikke som en stor overraskelse. Faktisk er næsten 10 % af de solgte cykler herhjemme med batteri, så det kan måske være forklaringen på, hvorfor du blev overhalet af hende den gamle dame forleden.

Hvordan gør el cyklen det nemmere at cykle?
Står du og observerer cyklister en tilfældig morgen, så vil du hurtigt se en tendens til, at de fleste er røde i kinderne og er hårdt kæmpende for at få pusten. At cykle på en almindelig cykel er en sund løsning, men den kan også til tider være ganske hård – især hvis man bor i et område med bakker. Hvis du nogle gange dropper cyklen om morgenen på grund af, at du ikke orker at skulle ud at kæmpe på din trofaste jernhest, kan en elcykel måske være noget for dig.
Med en el cykel får du nemlig hjælp fra den elektriske motor, når du begiver dig ud på cykelstierne. Det gør det markant lettere at træde i pedalerne, og specielt hvis din kondition ikke er, hvad den har været. Elmotoren giver ekstra kraft i pedalerne, indtil du når 25 kilometer i timen. Herefter slår motoren fra, og du er på egen hånd, hvis du vil nå højere hastigheder en denne. 25 kilometer i timen er dog rigeligt for langt de fleste.

Så stor er forskellen
En elcykel kan få alle og enhver til at flyve afsted på cykelstien. Der er en tydeligt mærkbar forskel på at cykle på en traditionel cykel og på en elcykel. Når først elcyklens motor sparker ind og hjælper dig på vej, vil du uden tvivl kunne mærke det. Det kunne Morten Hviid-Hansen i hvert fald. Han testede sammen med sin familie nogle elcykler i en periode på tre uger på vegne af Politiken, og han var meget begejstret for at flyve afsted uden den store fysiske indsats. Jeg kommer susende som en anden byrotte, mens de andre cyklister halser efter helt gasblå i hovedet, siger Morten Hviid-Hansen i artiklen fra Politiken. Du kan læse mere om Morten og familiens oplevelser med deres elcykler ved at klikke på linket her.

Lige så god sundhedseffekt som ved almindelig cykel
Mange mennesker bruger deres daglige cykelture til og fra arbejde til at motionere, og der er måske nogen, som vil fortsætte på deres cykler på grund af motionen. Men selvom du får nemmere ved at cykle med en elcykel, så får du stadigvæk en masse af de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med at begive sig ud på jernhesten. I den førnævnte artikel fra Politiken siger idrætsprofessor Lars Bo Andersen fra Syddansk Universitet, at du ved at cykle mindsker din risiko for forfærdelige sygsomme, som eksempelvis cancer, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Andersen fremhæver desuden, at du ved at tage cyklen slipper for en masse af de meget skadelige udstødningsgasser fra andre biler, som du normalt vil blive bombarderet med under i køretur, hvor du holder meget i kø.
Studier viser desuden, at det er lige så sundt for dig at cykle på en cykel med motor, som med en almindelig cykel. Det hele afhandler nemlig af, hvor hårdt du træder i pedalerne. Mange af de nyeste elcykler har en justerbar motor, og med sådan en kan du selv justere motorens effekt på din cykel.

Drop bilen og spar dig selv for en masse besvær
Det bliver ikke blot nemmere at cykle rundt med en el cykel. Specielt hvis du bor i en større by, vil du kunne spare dig selv for en masse af de besværlige momenter, som især er forbundet med at køre i bil inde i byen. Det klassiske problem som bilist i et bymiljø er den evige kamp om parkeringspladserne. Lader du bilnøglerne blive derhjemme og tager din el cykel i stedet, kan du let og elegant hoppe over denne hverdagspestilens. Ved at tage bil eller offentlig transport kan du ikke altid være sikker på at nå din destination til tiden. I en travl storby kan der let forekomme utrolig meget trafik, som gør, at du er nødt til at tage ekstra tidligt afsted for at nå frem i tide. Med en god el cykel kan du være langt mere sikker på at nå frem i tiden, da der er langt færre elementer, som kan komme til at forsinke dig på din vej.

Leave a Comment